Urmează să îți iei o felină torcăcioasă? Atunci ar fi bine să știi ce mănâncă pisicile, pentru a o putea îngriji corespunzător și a evita astfel problemele de sănătate pe termen lung. Iată mai jos cum alegi mâncarea potrivită pentru pisica ta.
Ce conține o dietă echilibrată
Pisicile sunt animale carnivore, deci au nevoie de o alimentație bogată în proteine pentru a se menține sănătoase. În acest sens, trebuie să găsești o mâncare de calitate pentru pisica ta, care să fie aleasă în concordanță cu nevoile, vârsta și stilul de viață al pisicii.
În ciuda faptului că se știe despre pisici că sunt mari iubitoare de pește, nu e recomandat ca peștele să facă parte din meniul zilnic al pisicii tale. Acest lucru se întâmplă deoarece peștele e bogat în acizi grași, care în exces pot duce la o deficiență de vitamina E în organismul pisicii tale și, odată cu această carență, apar și problemele de sănătate.
Cum alegi mâncarea potrivită pentru pisică
Este esențial ca, atunci când alegi mâncarea potrivită pentru pisica ta, să ții cont de mai multe aspecte, precum vârsta, mediul în care pisica trăiește, eventualele afecțiuni de care pisica suferă și, nu în ultimul rând, dacă este sau nu sterilizată.
Ce nu ai voie să îi dai pisicii să mănânce
În ciuda faptului că pisica a crescut de milenii pe lângă casa omului, sunt multe mâncăruri umane pe care nu ar trebui să le dai pisicii tale.
Ceapă și usturoi
Administrate rar, nu sunt cele mai dăunătoare mâncăruri. Administrate însă în mod regulat sau în cantități mari, ceapa și usturoiul afectează globulele roșii din sângele pisicii, acest lucru ducând treptat la anemie.
Lapte și lactate în general
În ciuda imaginilor drăguțe din ”Pisicile Aristocrate”, cu pisicuțele ce mănâncă lapte de vacă, pisicile sunt în realitate intolerante la lactoză.
Sistemul lor digestiv nu poate procesa lactatele, iar acest lucru poate duce la diaree și la toate complicațiile ce pot apărea din pricina acesteia.
Struguri și stafide
Deși nu se știe exact care e motivul, aceste două alimente pot cauza insuficiență renală la pisici. Chiar și o cantitate mică de struguri sau stafide poate face rău pisicilor, așa că ar fi bine să nu le ții nesupravegheate în preajma lor.
Ciocolata
Ciocolata este de-a dreptul toxică pentru pisici, putând cauza ritm cardiac neregulat, crize și chiar moarte.
În această categorie intră atât ciocolata obișnuită, cât și cea neagră, dar și cea albă, care pare mai inofensivă.
Substanță problematică este teobromină, o parte componentă a boabelor de cacao.
Ouă crude
Există două motive pentru care n-ar trebui să dai ouă crude pisicii tale: Primul este posibilitatea ca pisica să ia astfel bacterii periculoase, precum salmonella sau E.coli.
Al doilea motiv pentru care n-ar trebui să îi dai ouă crude pisici tale este substanța numită avidin, o proteină din ou ce poate împiedica absorbția vitaminei B numită biotină.
Ficat
Cantităti mici de ficat sunt permise în alimentația pisicii, insă în exces, ficatul îi poate cauza exces de vitamină A, ce îi poate afecta oasele, cauzând afecțiuni precum osteoporoză sau chiar decesul.
Prea multe gustări
Prea multe gustări, indiferent că sunt ele de pisici sau de la masa oamenilor, poate dăuna sănătătii pisicilor. Astfel, o pisică hrănită prea frecvent cu gustări poate ajunge să sufere de obezitate, diabet și toate complicațiile ce însoțesc cele două afecțiuni.
Hrănirea puilor de pisică
Puii de pisică au cerințe speciale în ceea ce privește mâncarea de zi cu zi. Ținând cont de faptul că oasele și articulațiile sunt în plină dezvoltare, o hrănire corectă este esențială pentru o creștere armonioasă.
Ce mănâncă puiul de pisică
În prima parte a vieții, puii de pisică au nevoie fie de laptele matern al pisicii mame, fie de lapte praf special formulat pentru nevoile unui pui.
Ulterior, începând cu vârsta de o luna-o lună şi jumatate, pisica va putea consuma mancare umedă specială pentru pui, iar ulterior va fi necesar să îi completezi alimentaţia cu mâncare uscată destinată puilor de pisică.
Nu hrăni puiul de pisică cu carne crudă până la vârsta de 20 de săptămâni, iar ulterior nu îi da să consume oase fierte, deoarece se poate îneca cu ele sau acestea pot perfora intestinele, dacă sunt înghițite întregi.
Hrana pisicii sterilizate
Este foarte important ca, după sterilizare sau castrare, să schimbi ce mănâncă pisica în cât mai scurt timp.
E necesar să alegi o hrană uscată care îi poate proteja pisicii rinichii și care să poată să prevină obezitatea.
Odată cu sterilizarea, necesarul caloric al pisicii scade cu până la 30%. Totodată, avansând în varstă tind să devină mai sedentare, astfel apărand riscul ca pisica să devină supraponderală.
7 Comments