fbpx
Pisica gri cu ochi galben care are raceala
PetAdvice, Pisici

Răceala la pisici. Simptome, tratamente și sfaturi

Pisicile pot să răcească, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele pe care le avem noi. De fapt, răceala la pisici este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la felinele noastre. 

Aceste probleme trebuie, însă, tratate cu seriozitate maximă, pentru că în cazul pisicilor situația se poate înrăutăți brusc, iar o simplă răceală poate duce la afecțiuni respiratorii și alte complicații serioase care ar putea să le pună viața în pericol. Flumax face parte din gama produselor pentru afecțiuni respiratorii, de mare ajutor pentru pisicile care au probleme de respirație. Este special creat pentru a oferi nutrienții de care au nevoie pentru un stil de viață sănătos și este sub forma unei paste pe care felinele o pot consuma ca atare sau poate fi adăugată în mâncarea lor.

Flacoane de Flumax, supliment pentru susținerea sănătății tractului respirator la pisici care conține aminoacizi, extracte de plante, vitamine și minerale

Flumax, supliment nutritiv care ajută la sustinerea sănătații tractului respirator la pisici

De ce răcește pisica. Principalele cauze

Vremea rece, umezeala și schimbările frecvente de temperatură pot afecta nu doar sistemul imunitar al oamenilor, dar și al pisicilor. Așa cum noi suntem mai expuși la răceli atunci când vremea se schimbă brusc, și pisicile pot contacta o afecțiune a căilor respiratorii superioare în aceste împrejurări. 

În plus, pisicile au o temperatură corporală cuprinsă între 38 și 38,2 grade Celsius, așa că sunt și mai sensibile la schimbările vremii decât noi, oamenii. Umiditatea și frigul nu numai că nu le place, dar le face și foarte mult rău.

Răcelile sunt mai des întâlnite în locurile în care locuiesc împreună mai multe pisici, iar asta nu înseamnă neapărat că este vorba de un adăpost de animale. Și dacă aveți acasă mai multe feline riscul ca ele să contacteze o infecție a căilor respiratorii superioare este mai crescut. 

Pisicile care au o vârstă înaintată și puii sunt, de asemenea, mai expuși riscului de a răci, din cauza sistemului imunitar precar, în prima situație, sau pentru că acesta nu a avut timp să se fortifice, în cazul pisoilor.

Pisicile nu pot lua răceala de la stăpâni lor, ci doar de la alte pisici.

Simptomele răcelii la pisici

Majoritatea pisicilor vor dezvolta simptome obișnuite, cum ar fi strănutul, secrețiile nazale sau secrețiile oculare. Ele, însă, nu trebuie ignorate, ci tratate, pentru că felinele pot dezvolta complicații dintre cele mai severe.

Simptomele comune ale răcelii la pisici sunt asemănătoare cu ale omului și pot fi recunoscute ușor:

  • strănutul – ca și oamenii, felinele au reflexul involuntar prin care organismul încearcă să elimine fluidele încărcate din nas,
  • secrețiile nazale – prezente în special în primele zile ale bolii, 
  • secreții oculare – la pisică, excesul de mucus din sistemul respirator poate ajunge și în jurul ochilor, iar felina va resimți un disconfort accentuat,
  • respirație grea – tot din cauza mucusului, pisica va avea dificultăți în a respira pe nas și, ca și oamenii, va încerca să compenseze respirând pe gură.

Pot lua răceala de la pisică? Ce spun studiile

Răspunsul scurt la această întrebare este: da, dar aceste cazuri sunt extrem de rare. Răceala obișnuită la pisici și la oameni este cauzată de viruși diferiți, care nu sunt transmiși între specii.

Există câțiva factori de mediu care pot face ca pisica și stăpânul să aibă infecții ale căilor respiratorii superioare în același timp, cum ar fi vremea rece și umezeala, însă agentul cauzal (virusul) va fi diferit.

Pisicile pot fi purtătoare ale unor boli care infectează oamenii, care sunt denumite boli zoonotice. Este, însă, foarte rar ca aceste boli zoonotice să producă infecții ale căilor respiratorii superioare la oameni. Majoritatea bolilor zoonotice pe care le poartă pisicile sunt transmise la oameni prin mușcături, zgârieturi sau contact cu scaunul.

Tratament pentru pisici răcite

Partea importantă a tratamentului împotriva răcelii la pisici se bazează, de fapt, pe tratarea simptomelor și pe alimentație. Evoluția stării va fi pozitivă dacă efectele neplăcute vor fi ameliorate. Astfel, dacă observi că pisica are ochii afectați, trebuie curățate secrețiile oculare în exces. Optixcare EYE CLEANER, care nu conține substanțe chimice sau antibiotice, este o soluție delicată care îndepărtează eficient secrețiile și petele din jurul ochilor. 

blank
Optixcare EYE CLEANER, o soluție delicată care îndepărtează eficient secrețiile oculare. Nu are adaos de substanțe chimice dăunătoare sau antibiotice

Căile respiratorii pot fi eliberate eficient cu suplimente speciale. Spre exemplu, pe ThePetClub găsești Flumax, un supliment nutritiv care conține o combinație ideală de aminoacizi, extracte de plante, vitamine și minerale ideale pentru susținerea sănătății tractului respirator la pisici.

De asemenea, este foarte important ca o pisică răcită să fie hranită bine și hidratată, iar acest lucru poate fi făcut lesne dacă în perioada de boală primește cu mâncare cu miros plăcut.

Pe lângă toate acestea, în perioada de boală, pisica trebuie să fie lăsată să fie liniștită câteva zile, într-un loc călduros. În acest timp nu trebuie să fie forțată să se joace.

Când trebuie consultat medicul veterinar

Pisica răspunde la aceste remedii destul de rapid, iar starea ei își revine la normal, de regulă, în câteva zile. Dacă felina este letargică, iar simptomele sunt încă prezente după trei zile, trebuie verificată temperatura. 

Temperatura normală a unei feline este de 38 – 38,2 grade Celsius, dar poate să atingă și 39 de grade. Însă, dacă această valoare este depășită, înseamnă că au intervenit complicații și trebuie dusă la medicul veterinar.

Chiar dacă nu are febră, dar perioada de extenuare durează mai mult de trei zile, pisica trebuie, de asemenea, să fie văzută de veterinar. 

În cazul pisicilor foarte tinere sau foarte în vârstă lucrurile se complică din cauza sistemului imunitar slab, iar pisica ar putea avea nevoie de medicație prescrisă de specialist.

Este total nerecomandat să administrați pisicilor medicamente pentru răceala destinate consumului uman.

Ce este gripa pisicilor. Diferența dintre răceală și gripă

Ca și la oameni, diferența dintre răceală și gripă la pisică o face febra. Felinele cu gripă manifestă toate simptomele răcelii – strănut, secreții nazale și oculare, pierderea apetitului și apatie – dar, în plus, au febră.

Puii și pisicile mature sunt mai expuse la gripă. Felina trebuie dusă la veterinar, pentru că este posibil să fie necesar un tratament mai complex.

Măsuri de prevenire a răcelilor

Nu este foarte complicat să prevenim răceala pisicii, care vine cu atâtea neplăceri. În linii mari, trebuie să facem pentru ea cam aceleași lucruri pe care le facem și noi ca să nu ajungem la medicamente.

În primul rând, temperatura în locul în care trăiește pisica trebui să fie confortabilă, iar culcușul curat. Apoi, mai ales dacă felina iese afară, trebuie păstrată igiena nasului și a ochilor. Însă alimentația și hidratarea sunt esențiale pentru menținerea stării de sănătate a pisicii.

Foto: Pexels, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • blank
    Reply Simeria Andreea Maria 26 ianuarie 2021 at 20:20

    Vreau sa devin doctor veterinar , iubesc foarte mult animalele , in special caii și pisicile ❤️
    Vreau sa ofer o nouă șansă la viață a unui suflețel nevinovat ❤️

  • Leave a Reply