fbpx
Pisica birmaneza cu ochi albastri care se uita crucis, de dupa un dulap
Pisici

Comportamentul pisicilor. Cum îți dai seama ce vor să-ți transmită

Comportamentul pisicilor poate fi o enigmă pentru stăpâni, indiferent că vorbim de o pisică pretențioasă și de rasă sau că vorbim de o felină adoptată. Rareori pisicile trădează ceea ce simt, iar când o fac, aproape întotdeauna e descifrabil prin limbajul trupului. Iată cum să înțelegi ce transmite pisica ta și cum să interpretezi comportamentul felinelor.

De ce dă pisica din coadă

Poate principalul mod în care pisica se manifestă în unele situații este prin mișcări de coadă, care pot fi extrem de variate și fiecare tip de mișcare are semnificația ei. De ce dă pisica din coadă depinde deci de modul în care coada se mișcă.

Curiozitate sau precauție

Pisica dă din coadă atunci când este intrigată de ceva, caz în care mișcările vor fi de regulă din vârful cozii, acesta fiind deseori și un semn de precauție.

Fericire sau încântare

Totodată, e caracteristic comportamentului pisicilor să te întâmpine dând din coadă, dacă felină te cunoaște și îi ești cineva drag. Mișcarea cozii nu e deloc asemănătoare cu datul din coadă al câinilor, ci de multe ori vorbim de o codiță verticală și ușor unduită, care adesea se înfășoară pe picioarele aparținătorilor.

 Frică

Un semn clar de frică din partea pisicii poate fi observat atunci când coada e perfect verticală și înfoiată, iar pisica este încordată și își încovoaie coloana.

 Durere

În ciuda faptului că pisicile se descurcă de minune în a-și ascunde frica, uneori coada poate trăda momentele în care felina are nevoie de ajutor, căci are dureri.

Dacă pisica are o stare de sănătate precară și o vezi dând nervos din coadă fără motiv, e foarte probabil să aibă dureri care o deranjează. Acesta este un semn că trebuie să mergi cu ea la un veterinar pentru a stabili cauza suferinței animăluțului. De asemnenea, este important să urmezi cu strictețe tratamentul recomandat de medic pentru afecțiunea în cauză.

 Agresivitate

E fără îndoială momentul să îi lași puțin spațiu pisicii tale dacă observi că are coada înfoiată și băgată între picioarele din spate. Acesta e deoseori ultimul avertisment al pisicii, înainte ca ea să atace obiectul sau ființa care o amenință.

Femeie care se joaca cu labuta pisicii
Joaca este oricând benefică pentru pisica ta. Ai grijă, însă, la semnele care arată agresivitate

De ce miaună pisica

Un lucru mai puțin cunoscut de deținătorii de pisici este faptul că pisica adultă nu obișnuiește să miaune pentru a comunica cu alte pisici. Când sunt pui, felinele miaună la pisica mamă pentru a comunica anumite nevoi, însă pe măsură ce cresc, mieunatul nu mai este necesar.

Astfel, mieunatul pisicii la vârsta adultă este un “favor” pe care pisica îl face stăpânului, pentru a comunică.

Mieunatul în căutare de atenție

Deseori o pisică ce miaună fără motiv o face din nevoia de a i se acordă atenție. Fără îndoială că există însă și pisici cărora le place să-și audă propria voce, acestea fiind dintre cele mai vocale.

Mieunatul în anticiparea hranei

De cele mai multe ori, un “miau” prelungit al pisicii tale ar trebui să te facă să arunci o privire către castronul de mâncare. Nici măcar nu trebuie să fie gol castronul pentru ca pisica să îţi atragă atenţia să îl umpli. Și încearcă să alegi o mâncare potrivită pentru prietena ta cu blăniță, pentru a o avea mereu sănătoasă.

Pungă cu mâncare pentru pisici Advance Hariball de 1,5 kg
Pentru a avea o pisică sănătoasă este necesar să alegi cu atenție hrana. Advance Cat Hairball este o mâncare pentru pisici sterilizate, ce susține imunitatea si bariera defensivă naturală

Mieunatul în întâmpinarea stăpânului

Multe pisici miaună atunci când stăpânul soseşte acasă, pentru a-şi manifesta încântarea.

Mieunatul de singurătate

În ciuda faptului că sunt animale singuratice, unele pisici preferă compania omului lor, motiv pentru care vor începe să miaune prelung dacă petrec prea multe ore singure. O soluţie în acest caz poate fi aducerea unei alte feline cu care prima pisică să îşi petreacă timpul.

Pisicile adulte miaună mai mult la bătrâneţe

La fel ca şi oamenii, pisicile adulte pot suferi de forme diferite de confuzie, putând ajunge chiar până la demenţă, pe măsură ce avansează în vârstă.

Devin dezorientate şi plâng prelung, deseori în timpul nopţii, fără un motiv concret.

O lumină slabă lăsată aprinsă poate ajuta pisica să se orienteze mai bine în casă noaptea, iar dacă simptomele se agravează e probabil ca părerea unui veterinar să fie necesară.

Mieunatul pisicilor în călduri

Dacă nu ţi-ai castrat sau sterilizat pisica, garantat vei auzi numeroase vocalize atunci când începe perioada căldurilor.

Femelele miaună prelung atunci când sunt în călduri, iar masculii miauna şi ei atunci când simt o femelă în călduri.

De ce tremură pisica

Daca pisica ta tremură, în 4 din 5 situaţii e vorba despre o urgenţă medicală, iar aceasta trebuie tratată ca atare. Nu vorbim aici, desigur, despre situaţia în care pisica îşi scutură coada, ci despre cea în care îi tremură tot corpul. Astfel, iată posibilele motive pentru care pisica tremură:

Stres

Cel mai frecvent motiv pentru care pisica tremură cu tot corpul este stresul, cel mai uşor observabil de către stăpâni atunci când animalul este dus la veterinar sau este pus într-o alta situaţie ce îi genereaza disconfort psihic.

Dacă este posibil, se încearcă scoaterea pisicii din situaţia stresantă. Dacă însă este vorba despre o vizită la veterinar, se încearcă liniştirea ei prin mângâiere şi voce blândă.

Durere

Când au parte de o experienţă dureroasă, pisicile pot începe să tremure. Dacă nu ştii că pisica ta suferă de o anumită afecţiune care îi cauzează respectiva durere şi, mai ales, dacă pisica nu este sub supraveghere medicală, e cazul să apelezi rapid la un medic veterinar.

Hipotermie

La fel ca si oamenii, pisicile tremură pentru a-şi regla temperatura corpului, atunci când acesta este prea joasă.

Du pisica la căldură şi ajut-o să îşi revină, asezând-o pe o pătură sau pe un material moale.

Hipertermie

O pisică ce suferă de febră cauzată de vreo infecţie puternică va avea frisoane exact aşa cum şi oamenii au. O temperatura rectală mai mare de 39 de grade necesită neapărat o vizită la medicul veterinar.

Hipoglicemie

Mai ales în cazul pisicilor diabetice, pot apărea uneori crize de hipoglicemie. În aceste situaţii, pisica poate începe sa tremure.

Tot ce trebuie să faci atunci este să hrăneşti pisica, pentru ca nivelul glicemiei să crească.

Dacă pisica refuză să mănânce, pune-i cât mai repede o picătură de miere pe limbă, apoi consultă medicul veterinar.

Limbajul pisicilor

Pisica supărată

Îţi poţi da seama că pisica ta este suparată dacă se ascunde, dacă îţi aruncă priviri urâte dintr-un colţ de cameră sau dacă mârâie la tine.

Alteori pisica ta va avea moduri mai subtile de a-ţi da de înţeles că e supărată pe tine: te poţi trezi cu caca pe pernă sau pipi în pantofi şi nu vei şti care este motivul. Ar fi bine să te gândeşti cu ce ţi-ai supărat pisica, în acele momente.

Pisica speriată

Când este speriată, pisica de cele mai multe ori se ascunde şi/sau scuipă obiectul sau fiinţa care o sperie.

Alteori, pisica speriată îşi bagă coada între picioare şi se lasă pe burtă, foarte aproape de sol, chiar şi în mers.

Pisica nervoasă

Vei ştii sigur că pisica ta este nervoasă dacă începe să te mârâie, dacă deja trece la fapte şi chiar te muşcă sau dacă îşi mişcă rapid din coadă, ca şi cum ar biciui cu ea.

Pisica tristă

La fel ca oamenii, şi pisicile pot simţi tristeţe şi uneori chiar depresie. Semnele nu sunt întotdeauna cele mai evidente, însă deseori includ somn excesiv, lipsa poftei de mâncare şi retragere.

Mai mult, daca pisica îşi pierde interesul faţă de activităţi care cândva îi făceau plăcere sau nu se mai curăţă corespunzător, e probabil chiar să fie vorba de depresie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply