fbpx
pisica de culoare gri care sta in doua labe pe parchet
Pisici

Curiozități despre pisici. 7 lucruri inedite pe care nu le știai

Sunt jucăușe, drăgălașe și te topești după ele. Pisicile se numără printre cele mai simpatice animale de companie, iar dacă și tu ai un ghemotoc mic de blană acasă probabil că știi totul despre ele. Sau…aproape totul. Pentru că există multe curiozități despre pisici pe care nici cel mai înfocat iubitor de animale nu le cunoaște. Iată câteva dintre acestea.

Temperatura la pisică

Pisica are o temperatură corporală mai ridicată decât a noastră și se situează în jurul valorii de 38-39 de grade Celsius. Prin urmare, tolerează mai bine căldura deși, ca orice animal, și ea poate suferi în zilele toride de vară. O s-o observi, probabil, cum se întinde pe jos, pe gresie, cum caută cele mai răcoroase zone din casă și o vei vedea cum bea mai multă apă decât o face de obicei. Dacă i se supraîncălzește corpul, pentru a-și regla temperatura, pisica poate chiar să gâfâie așa cum o face un câine. 

Ce mănâncă pisicile

Cu toții am fost învățați că pisicile beau lapte, însă trebuie să știi că acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă! Laptele, brânza, smântâna sunt alimente interzise felinelor adulte doarece ele nu au capacitatea să digere lactoza. Deci, nu oferi pisicii tale produse lactate pentru că, deși le va consuma cu plăcere, ea riscă să sufere dereglări digestive precum diaree și vărsături. Lactatele s-ar putea face vinovate și de declanșarea anumitor alergii. Dacă, totuși, vrei să-i oferi pisicii lapte, alege un sortiment de lapte praf special destinat animalelor, care este foarte bine tolerat de organism. 

cutie de lapte praf pentru pisici Milkcan
Dacă vrei să-ți hrănești pisica și cu lapte, recomandat este să cumperi lapte praf special care nu conține lactoză

Să nu uităm niciodată că pisica este carnivoră și, spre deosebire de câine, care poate fi vegan sau vegetarian, felinele au nevoie în meniul lor de carne. Pentru buna funcționare a organismului, ele trebuie să consume cât mai multă proteină. Atenție! Nu le oferi micilor feline carne crudă deoarece pot suferi intoxicații. Carnea nepreparată termic poate conține bacterii care să afecteze sistemul digestiv al animalului. Pentru o alimentație echilibrată, diversificată și bogată în vitamine, minerale și nutrienți cumpără pisicuței tale mâncare specială pentru pisici .

pisica british shorthair care se uita la un bol cu mancare
Pisicile au nevoie de o dietă sănătoasă și echilibrată

Hrană dietetică pentru pisici care suferă de diverse afecțiuni

Dacă animalul tău de companie suferă de o anumită afecțiune, recomandat ar fi să-l hrănești cu mâncare specială, însă acest lucru trebuie făcut doar la recomandarea medicului veterinar. De exemplu, pe piață există hrană pentru pisici cu insuficiență renală, precum cea de la Advance, dar și bobițe pentru pisici obeze sau care suferă de anumite afecțiuni ale tractului urinar. Dacă felina are anumite sensibilități digestive, hrana pe bază de orez și proteine o va ajuta să se refacă mult mai repede.

Curiozități despre pisici. Câți pui face o pisică

În medie, perioada de gestație la pisici este de 9 săptămâni, iar puiuții care se nasc pot fi în număr de până la opt. Însă, dacă ești curios să știi dinainte cu câți pisoi se va mări familia ta, poți duce pisica la medicul veterinar unde i se va face o ecografie. Iar dacă vrei să știi exact când va naște, este suficient să fii atent la comportamentul felinei. Cu câteva ore înainte de a aduce pe lume puiuții, pisica ta va fi foarte iubitoare și tandră cu tine, dar și cu membrii familiei tale. Un alt semn că se apropie nașterea: pisica începe să-și caute un culcuș prin dulapuri sau sertar ori colțuri mai ferite din casă. Este momentul să-i pregătești chiar tu un loc ferit, unde să pui prosoape sau păturici curate și pufoase.

Pui de pisica de culoare gri care sta rezemat de o perna pe o canapea
O pisică adultă sănătoasă poate da naștere, pe tot parcursul vieții sale, la aproximativ 100 de pui

Cât trăiește o pisică fără apă și mâncare

Fără apă, o pisică nu trăiește mai mult de două, trei zile, iar fără mâncare rezistă în jur de două săptămâni. Dacă observi că animalul tău de companie refuză apa, este motiv de îngrijorare și ar trebui să mergi cu el de urgențăla medicul vetrinar. Pisica, dacă nu bea apă, se deshidratează, iar acest lucru îi afectează iremediabil organele vitale. Rinichii vor fi primii care vor ceda. Dacă nu mănâncă, s-ar putea să fie doar mofturoasă, să fie sătulă sau să se simtă rău. Este recomandat să o ademenești cu mâncăruri pe care știi că le consumă cu plăcere, asta pentru a vedea dacă este sau nu bolnavă. În cazul în care refuză, trebuie, de asemenea, mers la medic. 

De ce aterizează pisicile mereu în picioare

Atunci când cade la o înălțime mare, pisica își rotește corpul în aer, mai întâi partea din față, iar apoi partea din spate și aterizează în picioare. Este un instinct pe care îl au inclusiv pisoii mici de doar câteva săptămâni. Odată ce și-a rotit corpul în aer, pisica își arcuiește spatele pentru a atenua din șocul aterizării și va scoate ghearele pentru a evita să nu alunece pe suprafața pe care cade. 

pisica gri cu alb si urechi mici care sta intinsa pe covor
În timpul căderii, pisica își rotește corpul în aer în astfel încât să aterizeze mereu în picioare

Pisica alungă energiile negative

Printre alte curiozități despre pisici se numără și cea potrivit căreia toate felinele sunt animale megice, ele având darul de a ne proteja casa și familia de spiritele rele, fantome și strigoi. Când pisica simte prezența acestor entități, poate avea un comportament bizar: dacă observi că se întoarce mereu într-un anumit loc din cameră sau din locuință sau o vezi uitându-se fix într-un anumit punct este foarte posibil ca ea să fi simțit sau să fi văzut ceva. Și încă un lucru pe care, cu siguranță, nu-l știai despre pisici: atunci când se alintă de picioarele tale ele nu o fac doar pentru că te salută și te iubesc, ci încearcă să-ți transfere și ție din energia lor pozitivă. 

Alte curiozități despre pisici

  • Atunci când le este extrem de cald, pisicile transpiră prin pernuțele de la labe și în zona nasului.
  • Pe parcursul vieții, o pisică poate da naștere la aproximativ 100 de pisoi. 
  • Inima unei pisici bate de două ori mai repede decât inima unui om. 
  • Cel mai puternic semn de afecțiune este tremuratul cozii.
  • O pisicuță care are 3 ani are, de fapt, în ani umani 21. O pisică de 8 ani, are 40 dacă ar fi om. Iar la 14 ani pisica este deja destul de bătrână, ea având, în ani umani, 70.
  • Pisicile disting culorile.
  • Pisicile, cu cât vorbești mai mult cu ele, cu atât îți vor răspunde mai des. 
  • Pisicile sunt foarte sensibile la tonul vocii. Ele știu când le cerți sau când le alinți. 
  • Pisicie simt dacă ești supărat, trist, abătut, deprimat sau vesel și își schimbă comportamentul în funcție de starea ta de spirit. 

Sursa foto: Pexels, Pixabay


Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply