„Un roman trebuie să fie excepțional ca să rămână în memoria oamenilor la fel de mult pe cât trăiește în medie o pisică”. Sunt cuvintele pe care le-ar fi rostit Philip Stanhope, al patrulea duce de Chesterfield. Lordul englez a trăit într-o perioadă a istoriei literare în care romanele deveneau din ce în ce mai populare. Pe de altă parte se împământănea și impresia că literatura este de multe ori efemeră. Însă la ce s-a gândit oare ducele de Chesterfield atunci când a rostit aceste cuvinte? Cât trăiește de fapt o pisică?
The Pet Club a cercetat puțin această dilemă și are toate informațiile necesare pentru a răspunde la o întrebare foarte răspândită printre proprietarii de mici feline: „Cât trăiește o pisică?”. La fel ca în cazul romanelor, speranța de viață a unei pisici depinde foarte mult de circumstanțe, incluzând aici mediul în care aceasta trăiește, dieta și, bineînțeles, sănătatea.
Vei găsi în acest articol informații despre elementele care influențează durata de viață a unei pisici, care este speranța de viață a unei pisici birmaneze sau siameze și câți ani are cea mai bătrână pisică din lume.
Cât trăiește o pisică
Mediul de viață, felul în care pisica este îngrijită, starea generală de sănătate a animalului sau dacă acesta a fost castrat sau sterilizat sunt factori care contează foarte mult atunci când vorbim despre durata de viață a unei pisici. Dintre acestea, castrarea și sterilizarea, după caz, sunt foarte importante. Aceste proceduri reduc riscul ca animalul să dezvolte boli ale sistemului reproducător la bătrânețe.
Deja pe internet s-a răspândit ideea că odată cu accesul la suplimentele alimentare și avansul medicinei veterinare, pisicile pot trăi în medie până la 20 de ani sau chiar mai mult. Însă această informație nu este neapărat una corectă. O cercetare făcută Caster, care a luat în considerare date colectate de pe zece site-uri de profil a scos la iveală că durata de viață a pisicilor variază de la 10 la 20 de ani. Astfel, experții de acolo au calculat că durata de viață medie a unei pisici domestice este de 15,1 ani.
Rasa animalului este și ea importantă atunci când vorbim despre cât de mult trăiește o pisică. Studiile arată că pisicile metis sunt în general mai rezistente și trăiesc mai mult decât cele de rasă pură.
Mai departe, pisicile femele trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât motanii. La fel și pisicile de apartament, în comparație cu cele de curte. Cât despre pisicile maidaneze, speranța lor de viață se reduce dramatic din cauza condițiilor de mediu – nu au acces la o dietă potrivită, medicamente sau veterinar.
Cât trăiește o pisică birmaneză
Pisicile birmaneze sunt prin definiție sensibile. De exemplu, elimină cu greu ghemotoacele de păr. Însă există mâncare specială și suplimente alimentare care pot ajuta animalul cu această problemă și poți afla lista acestora de la medicul veterinar care are grijă de pisica ta. În general, pisica birmaneză își va pierde apetitul și va deveni letargică dacă întâmpină astfel de probleme.
Apoi, deși starea generală de sănătate a unei astfel de pisici este una bună, birmanezele sunt sensibile la anestezie, situația fiind cu atât mai complicată dacă au grupă de sânge A sau B.
Luând în considerare acești factori, cât trăiește o pisică birmaneză? Între 10 și 12 ani este durata medie de viață pentru această rasă.
Cât trăiește o pisică siameză
Siamenezele, pe de altă parte, sunt în general pisici cu o stare de sănătate bună. Însă, la fel ca în cazul altor rase pure, au anumite predispoziții genetice la a dezvolta unele boli, precum gingivită, afecțiuni hepatice sau cardiopatii.
Însă cu o alimentație adecvată, cu ajutorul mișcării și a îngrijirii la medicul veterinar, pisicile siameze pot fi longevive.
Siamezele sunt în general ținta afecțiunilor specifice tuturor felinelor și, din fericire, nu prezintă o frecvență crescută la niciuna dintre boli. Însă, după vârsta de 6-8 ani, ideal ar fi să îi faci animalului un control de rutină, chiar dacă ai un exemplar sănătos. Medicii veterinari recomandă ca printre aceste investigații medicale să se numere o ecografie, o radiografie, analizele de sânge și de urină. Asta pentru a depista la timp o afecțiune sau anumite sensibilități ale animalului. Astfel îi vei putea oferi o alimentație adecvată sau un tratament care să rezolve la timp orice problemă sau complicații.
Luând în considerare acești factori, cât trăiește o pisică siameză? Răspunsul este: între 13-15 ani.
Care este cea mai bătrână pisică din lume
În mai 2018, Rubble a devenit cea mai bătrână pisică din lume, după ce a împlinit 30 de ani. Acum în vârstă de 31 de ani, Rubble, un mascul Maine Coon, foarte pufos, trăiește în Marea Britanie alături de stăpâna Michele Foster.
Michele, acum în vârstă de 50 de ani, l-a adoptat pe Rubble în anul 1988, în ziua în care a împlinit 20 de ani.
Rubble are nu mai puțin de 137 de ani – în ani umani – și este într-o condiție fizică foarte bună pentru vârsta lui.
Shaun Moore, veterinarul care are grijă de „bunicuțul” Rubble, a mărturisit că este cea mai bătrână pisică din evidența clinicii veterinare unde lucrează.
Pe de altă parte, cea mai bătrână pisică a trăit timp de 38 de ani și 3 zile. Creme Puff era numele ei, s-a născut în ziua de 3 august 1967 și a murit în 6 august 2005. Femela metis era din Statele Unite.
Așadar, durata de viață medie a unei pisici este în jur de 15 ani, însă pentru a răspunde corect la întrebarea cât trăiește o pisică trebuie să luăm în considerare factorii de mediu și rasa animalului. Dragostea pe care o acordăm animalului este și ea importantă în această ecuație.
Sursă foto: Pixabay, Pexels
No Comments