Un pui de pisică îți va schimba pozitiv viața și va fi un nou membru de familie perfect în cadrul unui cămin echilibrat și cu oameni suficient de informați despre nevoile unei pisici. Puiul de pisică este fragil și trebuie să se ajusteze la noul mediu și să fie hrănit cu feluri de mâncare potrivite pentru vârsta lui. Trebuie să știi cât mai multe despre îngrijirea puiu, hrana pe care o poate consuma și cum să îl ajuți să crească armonios și fără probleme de sănătate.
Cum se îngrijește puiul de pisică
E bine de știut că puii de pisică învață multe de la mama lor în primele săptămâni de viață și au nevoie de laptele acesteia pentru a se dezvolta corespunzător. Nu despărți puii de mamă prea devreme, oricât de mult îți dorești să îi ai în familie.
Puii de pisică orfani
În cazul unor pui adoptați care sunt găsiți fără mamă trebuie să le acorzi un spațiu special într-o cameră unde se pot retrage atunci când sunt speriați. Este recomandat să pui lângă culcușul lor un ceas care ticăie într-o păturică, pentru că acesta va imita sunetul inimii mamei și pisoiul se va simți în siguranță. De asemenea, o sticlă cu apă caldă în pătuțul puiului va imita căldura corporală a mamei lui. Puii de pisică foarte tineri nu trebuie izolați de zgomote mai puternice sau oameni, pentru că trebuie să învețe să socializeze. Încă din primele momente în care adopți puiul de pisică, fă o programare la medicul veterinar pentru a afla dacă este infectat sau nu cu anumiți viruși. Deparazitarea internă și externă va începe destul de devreme la puii într-o condiție fizică normală. Nu uita că există mai multe boli care pot fi transmise de pisica mamă, mai ales în cazul puilor născuți în sălbăticie. Dacă găsești un pui de pisică nou născut și singur va trebuie să ceri sfatul medicului veterinar cu privire la modul de hrănire și ce alimnete poți să-i dai micuțului. De obicei se recomandă laptele praf, pentru că laptele de vaci sau capră nu este tolerat de majoritatea pisicilor. Dacă ai posibilitatea să găsești o pisică adult care alăptează s-ar putea să-l accepte și pe puiul găsit de tine și să-l alăpteze.
Vaccinarea puiului de pisică
În jurul vârstei de 8 săptămâni puiul de pisică trebuie imunizat împotriva bolilor care apar cel mai des la pisici. Medicul veterinar se va ocupa de schema de vaccinare a micuțului și te va sfătui în legătură cu toate demersurile necesare. Vaccinul va fi administrat în două doze la distanță de 3 săptămâni și mai apoi va fi administrat anual.
Deparazitarea puiului de pisică
Puiul de pisică trebuie deparazitat obligatoriu înainte de fiecare vaccinare.
Toaletarea puiului de pisică
Învață puiul cu sesiunile de periaj încă de mic, pentru că altfel riști să dezvolte o reacție negativă când vei încerca să-l periezi la maturitate. În special perioadele în care îi cade blana mai mult, îți vor da de cap dacă pisica nu este învățată cu periajul. O pisică cu blană lungă trebuie periată mai des, chiar zilnic, decât o pisică cu blană scurtă care poate fi periată o dată pe săptămână. Puiul de pisică trebuie obișnuit și cu masajul care îi stimulează circulația sângelui și îl va ajuta să aibă o blană sănătoasă pe termen lung. Pisicile care trăiesc afară năpârlesc de două ori pe an, dar cele de apartament năpârlesc pe tot parcursul anului din cauza temperaturii constante din casă. Perierea o dată pe săptămână a puiul de pisică este suficientă.
Tăierea unghiilor este și ea necesară ori de câte ori se observă nevoia și puiul de pisică trebuie obișnuit cu acest obicei. Îmbăierea pisicilor se face însă rar, doar când apare o nevoie excepțională, pentru că acestea se curăță constant și nu sunt nici foarte prietenoase cu apa.
Hrănirea puilor de pisică
Pisica este considerată pui până la vârsta de un an și în această perioadă trebuie să i se ofere hrană de pisici plină de suplimentele minerale și de vitamine necesare unei creșteri sănătoase.
Ce mănâncă puiul de pisică
Puiul va fi alăptat de mamă până în jurul vârstei de 2 luni, iar mai apoi trebui să i se ofere mâncare umedă pentru pui. Mâncarea uscată din comerț trebuie introdusă mai târziu și treptat în dietă pentru că acesta își ia și doza de lichide din mâncarea umedă. Este important să diversifici dieta puiului de pisică încă de mic. Poți schimba brand-ul sau felul de carne în cazul mâncării din comerț și poți să-i prepari chiar tu carne fiartă de pui pe care să i-o oferi din când în când. O dietă fără schimbări va plictisi pisica.
Cât mănâncă un pui de pisică
Puiul de pisică mănâncă mai des decât adulții, așa că va avea nevoie să-l hrănești de 4 ori pe zi între 4 și 8 săptămâni de viață. De la 3 la 6 luni va avea nevoie de 3 mese pe zi, iar apoi doar de 2 ori pe zi.
Hrana pui pisică 1 lună
După vârsta de o lună puiul de pisică ar putea mânca hrană solidă, însă nu hrană uscată. Este recomandat să începi cu hrana umedă pentru că puiul de pisică nu poate mesteca încă hrana solidă uscată. Cumpără mâncare special pentru pui de pisică pentru că aceasta are mai multe calorii și o doză mai mare de vitamine decât mâncarea pisicilor adulte. Puiul are nevoie de o cantitate de 3 ori mai mare de nutrienți pentru a-și dezvolta organismul și oasele față de o pisică adultă. Alege mâncarea umedă pentru pui de pisici din comerț de calitate, chiar dacă prețul acesteia este unul mai ridicat, puiul de pisică are nevoie de tot ce-i mai bun pentru o stare de sănătate perfectă.
Hrana pisici sterilizate
Sterilizarea pisicii nu ajută doar în cazul în care nu-ți dorești ca aceasta să fete sau să aibă de a face cu sarcini nedorite (mai ales în cazul pisicilor care se plimbă în aer liber). Sterilizatea pisicii o salvează de anumite boli care pot apărea în timp precum infecțiile uterine, cancer mamar, sau leucemie. Pentru o protecție cât mai ridicată este recomandat ca pisicile să fie sterilizate de la vârsta de 4-6 luni când pisica este considerată pui și nu a atins maturitatea sexuală. Creșterea în greutate este asociată cu sterilizarea din cauza schimbărilor hormonale, așa că pisica ta va avea nevoie de o dietă specială. Mâncarea pentru pisici sterilizate se găsește în comerț și este la fel de comună ca cea pentru pisicile nesterilizate. Mâncarea pentru pisici sterilizate este concepută și pentru a proteja anumite organe care ar putea fi afectate de sterilizare, cum ar fi tractul urinar.
Lapte pentru puiul de pisica
În ciudat informațiilor cu care suntem obișnuiți, nu este un secret faptul că majoritatea pisicilor au intoleranță la laptele de vacă. Singurul lapte cu adevărat nutritiv pentru pisici este cel de la mamă. În cazul în care ai în grijă sau adopți un pui de pisică separat de mama sa încă din perioada când ar trebui alăptat, există soluții similare cu laptele praf pentru copii cu care poți hrăni puiul. Alăptarea se va face cu ajutorul unei sticle cu biberon, la fel ca în cazul bebelușilor.
Nu este recomandat să hrănești puiul de pisică cu lapte praf de copii, pentru că acesta conține lapte de vacă și lactoză care îi vor provoca reacții adverse puiului și nu îi vor oferi valorile nutriționale de care are nevoie. Doar în cazul unei urgențe, când nu mai ai timp să faci rost de lapte special pentru pui de pisică, poți folosi laptele praf pentru copii pentru a-l ajuta pe micuț să reziste. În aceste cazuri speciale ai grijă să prepari laptele de 2 ori mai puternic decât rețeta recomandată pentru bebeluși. Recomandare medicului veterinar sau a magazinelor de specialitate va salva viața puiului de pisică.
Informează-te cu privire la toate aspectele esențiale în creșterea puiului de pisică, dar cere și ajutorul medicului veterinar când ai dubii. Fă o vizită la medic înainte de a lua acasă puiul de pisică pentru a-i face un control și a afla care sunt pașii următori în ceea ce privește deparazitările și vaccinarea. O dietă echilibrată și variată împreună cu o grămadă de atenție și joacă îi vor asigura puiului tău de pisică o viață perfectă în sânul familiei tale.
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
2 Comments
Buna ziua! Am adoptat o pisica care are aproximativ 2 saptamani. Este foarte mica și nu vrea sa manance nimic. Ma puteți ajuta cu cateva sfaturi?
Ce ar trebui să faci unui pui de pisica apatic și căruia îi scade temperatura ca sa se simtă mai bine ?