E drept, felinele care depășesc greutatea normală sunt foarte simpatice și amuzante, însă trebuie să știi că pisicile obeze pot avea probleme de sănătate care, dacă persistă, pot deveni fatale. Altfel spus, motanii grași pot dobândi aproximativ aceleași afecțiuni pe care le au și oamenii supraponderali, iar odată cu înaintarea în vârstă obezitatea la pisici este tot mai greu de controlat, iar riscul de deces este foarte mare.
Este destul de complicat să faci diferența între o pisică hrănită bine și una obeză. În acest articol, îți vom spune cum poți să-ți dai seama dacă felina ta este pe cale să devină supraponderală, din ce cauze s-a ajuns în acest punct și care este alimentația corectă pentru o pisică cu probleme de greutate.
Semnele că pisica ta este obeză sau pe cale să devină
Blănița densă a pisici îi maschează kilogramele în plus, mai ales dacă este dintr-o rasă cu blană lungă, așa că este destul de dificil să-ți dai seama dacă și cât a luat în greutate și dacă e cazul să iei măsuri. Evident, veterinarul este cel mai în măsură să aprecieze corect greutatea pisicii tale, dar poți face și tu asta prin câteva metode simple. Când te joci cu ea, atinge-i ușor zona toracelui: dacă îi simți cu ușurință coastele, înseamnă că este în parametri, dar dacă trebuie să „le cauți”, este cazul să-ți pui la slăbit felina.
De asemenea, dacă zgarda trebuie lărgită, înseamnă că pisica a luat în greutate. Un alt semn al obezității este lipsa de activitate: atunci când pisica începe să doamnă mai mult decât de obicei, se joacă cu tine tot mai rar și respiră greu, cel mai probabil, s-a îngrășat.
De ce ia pisica mea în greutate. Cauzele obezității
Obezitatea la pisici are mai multe cauze, dar, în principal, este legată de alimentație. Fie că primește mâncare din belșug sau că se hrănește cu alimente nepotrivite pentru o felină, mai devreme sau mai târziu riscă să ajungă în această situație. Apoi trebuie avut în vedere și faptul că cele mai multe dintre pisicile noastre trăiesc într-un apartament, iar activitatea lor fizică este limitată. Evident, odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul lor încetinește, exact ca la oameni.
Mâncare la discreție
De cele mai multe ori, pisicile devin obeze din cauza noastră. Pentru că vrem să ne răsfățăm animalul de companie, îi lăsăm mâncare la discreție în vas. Trebuie să avem în vedere că pisica este foarte pofticioasă și va mânca cât de mult poate, fără să se gândească la siluetă.
Pentru a-i ține greutatea sub control, oferă-i între două și patru mese pe zi și cântărește-i hrana. Cele mai multe tipuri de mâncare pentru feline vin și cu instrucțiuni privind dozajul zilnic.
Mâncare nepotrivită
Este foarte important să-i oferi pisicii o alimentație potrivită. Evită să o hrănești cu mâncarea ta, ea are nevoi diferite. De asemenea, alege un tip de hrană potrivit cu vârsta ei și în funcție de eventualele afecțiuni pe care le are. Și, foarte important, vezi ce conține alimentul pe care vrei să i-l oferi. Piața este plină de o varietate de tipuri de hrană pentru feline, unele dintre ele ridicol de ieftine, iar asta ar trebui să îți trezească suspiciuni. Alege ce este sănătos pentru ea, iar asta te va feri de eventualele probleme în viitor.
Prea multe recompense
Pentru că sunt atât de drăguțe și ne încântă enorm cu joaca și obiceiurile lor, simțim nevoia să le oferim recompense gustoase, iar asta se poate întâmpla de mai multe ori pe zi. Sau, primește o gustare atunci când miaună, pentru că ai senzația că i s-a făcut foame. Trebuie să iei în considerare faptul că mieunatul este modul ei de a comunica cu cei din jur. Este greșit să-i oferi gustări atunci când o auzi mieunând, pentru că îți va prinde slăbiciunea și va începe să miaune până primește ceva. Este o atitudine greșită și îi va crea probleme pe viitor.
Dacă vrei, totuși, să-i oferi ceva, dă-i drept recompensă mici bucățele de carne fierte în casă.
Lipsa exercițiului fizic
Mai ales dacă sunt crescute în apartament și ies foarte puțin afară sau chiar deloc, pisicile au tendința să devină foarte statice la un moment dat, iar tu va trebui să o stimulezi să facă mișcare. Poți să îi iei diverse jucării care se rostogolesc, iar ea va alerga prin casă după ele. Apoi poți să primești în familia ta o a doua felină: două pisici se vor juca mult împreună și astfel vor face mișcarea de care au nevoie. De asemenea, joacă-te cu pisica ta: îi va face și ei bine, dar și ție, pentru că îți va crea o stare bună.
Riscurile asociate cu obezitatea la pisici
O pisică obeză se va simți la fel de rău ca o persoană aflată în această situație. Va obosi repede și va fi din ce în ce mai indispusă. Însă, în cele mai multe cazuri, obezitatea vine la pachet și cu o serie de afecțiuni.
Spre exemplu, pisicile supraponderale prezintă un risc ridicat de diabet, hipertensiune, boli cardiace, afecțiuni hepatice, renale sau articulare. De asemenea, acumularea grăsimilor în ficat poate duce la lipidoză hepatică, o boală care poate îi fi fatală.
Cum începi o dietă pentru pisica ta obeză
Dacă observi că pisica ta a acumulat kilograme în plus, trebuie să iei măsuri imediat, pentru că asta depinde exclusiv de tine. Pisica iubește mâncarea și o va cere în continuare, pentru că nu conștientizează că are probleme.
Ai putea să începi regimul de slăbire cu o vizită la veterinar, care va ști exact care este stadiul și va stabili un plan prin care îți va ajuta felina să scape de kilogramele în plus.
Dar, așa cum spuneam, poți să deții și tu controlul. În primul rând, renunță la recompense și stabilește un program al meselor. Foarte important este să-i oferi mâncare specială pentru pisici supraponderale, bogată în proteine și cu puțini carbohidrați.
Alimentația pisicii obeze
Din fericire, este destul de simplu să stabilești o dietă corectă pentru pisica ta supraponderală, pentru că există hrană special concepută pentru această problemă. Trebuie doar să ai grijă la cantitatea pe care i-o oferi și să respecți un program al meselor. De asemenea, ai grijă să aibă apă proaspătă la discreție – o va ajuta să slăbească.
Iată câteva tipuri de hrană recomandate pentru pisicile obeze:
Hrană uscată
Hrana dietetică uscată este ideală pentru pisicile adulte. În plus, are grijă de sănătatea dinților, ajutând la prevenirea tartrului.
Royal Canin Satiety Support este o hrană dietetică completă pentru pisici, concepută pentru a reduce excesul de greutate corporală. Este o dietă cu un nivel energetic scăzut, bogată în fibre. Acestea sunt atent selecționate și au efectul de a-i induce rapid pisicii senzația de sațietate, astfel că ea va consuma în mod natural o cantitate redusă de hrană.
Concentrația crescută de minerale și vitamine compensează efectul restricției energetice, asigurând aportul nutritiv corespunzător. De asemenea, acest tip de hrană ajută la menținerea mobilității normale la nivelul articulațiilor suprasolicitate ale animalelor obeze.
Hills PD Feline Weight Reduction este, de asemenea, o hrană specială pentru pisici adulte obeze, care le ajută să ajungă la greutatea optimă și să o păstreze. Studiile clinice au dovedit că acest tip de hrană le ajută să scape de 28% din masa totală de grăsime corporală în primele 2 luni. Hrana conține fibre solubile și insolubile care ajută pisica să ajungă mai repede la senzația de sațietate și la menținerea unui apetit controlat. L-carnitina din componența ei accelerează arderea grăsimilor și păstrează masa musculară.
Acestă formulă oferă o dieta de slăbire fără înfometare.
Hrană umedă
Pentru că se mestecă mai ușor, hrana umedă este mai potrivită în dieta puilor supraponderali sau a pisicilor bătrâne.
Royal Canin Ultra Light este o hrană umedă, echilibrată și completă, special adaptată nevoilor nutriționale ale pisicilor adulte, care ajută la menţinerea unei greutății optime. Această dietă limitează aportul caloric zilnic, iar conținutul de L-carnitină ajută la metabolizarea grăsimilor.
Prin conținutul ridicat de proteine, acest tip de hrană menține masa musculară. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii aparatului urinar.
Hills PD Feline Metabolic este o hrană specială pentru pisici adulte obeze sau predispuse la supraponderabilitate.
Conține fibre care ajută pisica să ajungă mai repede la senzația de sațietate, iar L-lisina din compoziția ei convertește grăsimea în energie, păstrând în acest fel greutatea optimă. În plus, antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot crește la pisicile obeze.
Cât trebuie să mănânce o pisică obeză
Dacă alegi o dietă specială pentru pisici obeze, lucrurile sunt foarte simple. Toate aceste diete au pe ambalaj indicații cu privire la cantitatea de hrană care trebuie administrată zilnic, în funcție de greutatea pisicii. În cazul în care problema a devenit deja gravă și ai ajuns la veterinar, acesta îți va stabili un program de alimentație personalizat pentru pisica ta obeză.
La final îți spunem încă o dată că obezitatea la pisici este o problemă care trebuie tratată cu seriozitate maximă, pentru că, nu-i așa, îți dorești ca felina ta să aibă o viață cât mai sănătoasă și mai fericită în familia ta.
Foto: The Pet Club, Pixabay
5 Comments
Mulțumim frumos pentru articol♥️🤗