Ca și oamenii, pisicile strănută uneori, acesta fiind un gest reflex prin care își curăță căile respiratorii superioare atunci când simt prezența unor corpuri străine. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, este absolut normal, însă dacă pisica strănută și îi curg ochii, atunci este cazul să acorzi atenție acestui aspect, pentru că ar putea fi ceva mai mult decât un fir de praf pe care l-a respirat.
Strănutul la pisici, însoțit și de curgerea ochilor, poate indica o alergie sau chiar răceală, dar motivele sunt mai variate, iar în cele ce urmează o să-ți spunem care sunt cauzele, ce trebuie să faci în fiecare situație și, cel mai important, când trebuie să apelezi la un veterinar.
De ce strănută pisica și îi curg ochii. Care sunt posibilele cauze
În cele ce urmează vom enumera cauzele strănutului la pisici însoțit de curgerea ochilor. Vei vedea că acestea sunt asemănătoare cu cele întâlnite la oameni, însă trebuie să acorzi atenție și celorlalte simptome ca să îți dai seama dacă este ceva mai complicat, o boală, care necesită un tratament medicamentos.
Iată cauzele:
- Alergiile;
- Afecțiunile dentare sau infecțiile bucale;
- Afecțiunile nazale;
- Răceala;
- Rinita.
Să le luăm pe rând!
Alergiile
Cele mai comune cauze ale strănutului la pisici însoțit de curgerea ochilor sunt alergiile. La această afecțiune sunt predispuse mai ales felinele care trăiesc în apartament și au contact limitat cu exteriorul. În momentul în care simt un fir de praf sau polen, apare gestul reflex de strănut, iar dacă substanța care îi provoacă disconfort este într-o cantitate mai mare ori expunerea este prelungită, ochii încep să îi lăcrimeze.
Pisica mai poate avea o reacție alergică de acest timp la mirosurile puternice, cum ar fi parfumurile, la substanțele chimice, spre exemplu soluțiile cu care speli pardoseala, sau la fumul de țigară. Dacă observi că acestea îi provoacă disconfort, încearcă să o izolezi pe cât posibil până când mirosul dispare.
Pisica poate avea și alergii la anumite alimente sau ingrediente, iar reacțiile pot include strănutul și curgerea ochilor.
Afecțiunile dentare sau infecțiile bucale
Strănutul la pisici poate indica și o infecție a dinților sau a gurii. În această situație vei observa că apetitul ei scade sau va mânca cu foarte mare dificultate. Va trebui să-i deschizi gura și să verifici dacă are inflamații, după care să iei o decizie. Dacă e vorba de ceva superficial, oferă-i o perioadă hrană mai moale, dar dacă semnele infecției sunt vizibile, mergi cu pisica la veterinar.
Afecțiunile nazale
În special pisicile care locuiesc la curte sunt predispuse la afecțiuni nazale. Ele sunt foarte curioase, explorează și adulmecă și atunci este posibil ca mucoasa nazală să le fie afectată de fire de pământ, nisip, particule vegetale sau chiar insecte mici. De regulă, prin strănut elimină un corp străin, dar există și situații în care acestea rămân în căile respiratorii, strănuturile devin mai dese, iar ele se scarpină în zona nasului.
Răceala
Răceala la pisici este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la felinele noastre. Vremea rece, umezeala și schimbările frecvente de temperatură sunt principalele cauze ale răcelii la pisici. Este important să observi simptomele răcelii din timp și să iei măsuri, pentru că afecțiunea se poate agrava și poate duce la infecții grave ale căilor respiratorii, iar acestea îi pot fi fatale.
Rinita
Strănutul însoțit de curgerea ochilor, dar și de lipsa poftei de mâncare, deschiderea frecventă a gurii și respirația grea pot indica o rinită, o afecțiune extrem de periculoasă pentru pisici. Este o boală provocată de un virus și îi slăbește sistemul imunitar. Netratată, rinita poate duce, între altele, la boli ale plămânilor care îi pot provoca moartea.
Ce remedii există pentru o pisică care strănută și îi curg ochii
Fie că vorbim de cauze care, la un moment dat, dispar sau de unele mai serioase, strănutul pisicii, mai ales dacă este însoțit de curgerea ochilor, trebuie tratat. Este foarte important să-i cureți căile respiratorii și ochii cu produse speciale, pentru că astfel previi infecții care, de regulă, sunt depistate mai greu și o pot îmbolnăvi grav.
Flumax este un supliment nutritiv gustos care conține o combinație unică de aminoacizi, extracte de plante, vitamine și minerale pentru a ajuta la sustinerea sănătății tractului respirator la pisici. Poate fi hrănită direct cu acest supliment sau poate fi adăugat în mâncare.
Optixcare Eye Cleaner este o soluție delicată care îndepărtează eficient secrețiile oculare și petele din jurul ochilor, fără adaos de substanțe chimice dăunătoare sau antibiotice. Soluția este foarte eficientă în tratarea problemelor cronice datorate lăcrimării.
În cazul în care pisica ta este predispusă la alergii, poți să-i calmezi strănuturile și secrețiile oculare și cu o alimentație specială, concepută pentru feline cu sensibilități la anumite ingrediente sau factori externi.
Royal Canin Anallergenic Cat este o dietă completă pentru pisici, formulată pentru a reduce intoleranța la unele ingrediente și substanțe nutritive. Hrana Royal Canin Anallergenic Cat este creată cu amidon de porumb purificat și conține un complex sinergic de antioxidanți care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi.
Ai văzut că și sănătatea precară a dinților și a cavității bucale poate provoca strănuturi și curgerea ochilor, pe lângă multe alte afecțiuni. Igiena dentară a pisicii se face, în primul rând, printr-o alimentație corectă. Astfel, pentru evitarea problemelor, hrănește-ți felina cu un aliment special are să-i îngrijească dinții. Hills PD Feline T/D este o hrană uscată pentru pisici adulte care ajută la menținerea sănătății orale. Prin masticație, fibrele realizate cu o rețetă specială, curăță dinții pisicilor. Hrana reduce gingivita și depunerea de tartru, placa și petele.
Când mergem cu pisica la veterinar
În cazul în care strănutul și curgerea ochilor sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi respirația grea, apatia, lipsa poftei de mânare, este posibil ca felina ta să sufere de răceală sau chiar rinită, situații în care este necesar și un tratament medicamentos prescris de veterinar. Astfel, dacă vezi că situația persistă mai multe zile, mergi cu pisia la specialist, care va identifica cu exactitate afecțiunea ei.
Foto: The Pet Club, Pexels
No Comments